Ana içeriğe atla

Fakültemiz tarafından düzenlenen Uluslararası Dil Çalışmalarında Yeni Yönelimler Sempozyumu sona erdi.

Sempozyum açılışı ve ilk gün oturumları Güvercinlik Salonu’nda düzenlendi ve ASBÜ YouTube kanalında canlı olarak yayınlandı. Sempozyumun açılış oturumunda Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İsmail Çakır, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Çakıcı, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşma yaptı. Rektör Arıcan konuşmasında "İnsanlığın en zengin birikimi arasında dil varlığı gelmektedir. Dil medeniyettir, bir millet için ve devlet için varlığı sürdürmenin en önemli aracıdır, milli kültürlerin en önemli unsuru dildir" ifadelerini kullandı. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da sempozyuma mesajıyla katılım sağlayarak dil odaklı felsefi tartışmaları konu edinen sempozyumun önemine dikkat çekti.

Sempozyum açılış oturumu sonrasında ASBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş’ın yönlendiriciliğinde yürütülen “Türkiye’de Dil ve Çeviri Çalışmaları” adlı ilk oturumda Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nezir Temur, Türk Dil Kurumu Yüksek Kurum Uzmanı Hatice Malkoç, Avrupa Birliği Başkanlığı AB Hukuku ve Çeviri Daire Başkanı Bahar Uysal ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kurumsal Yayınlar Koordinatörü Ali Işık konuşma yaptı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İsmail Çakır oturum başkanlığında yürütülen “Farklı Disiplinler Açısından Dil Tartışmaları Paneli” adlı ikinci oturumunda ASBÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, ASBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Durmuş, ASBÜ Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çatlı da konuşmacı olarak yer aldı.

Sempozyumun ilk gününde panel oturumları sonrasında davetli konuşmacılardan Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Aydoğan “Afrika, Dil ve Sömürgecilik” temalı konuşmasını yaptı. Sempozyum daha sonra çevrim içi eş zamanlı oturumlar halinde “Türkiye’de ve Dünyada Dil ve Çeviri Çalışmaları” ve “Yabancı Dil Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar” temaları çerçevesinde yürütüldü. Sempozyumun çevrim içi oturumlarında davetli konuşmacılardan Bath Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Trevor Grimshaw “Ekolinguistik: İngilizce Eğitimi ve Araştırmaları için Fırsatlar”, Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jonathon Reinhardt “Yabancı Dil Öğretim ve Öğreniminde Teknolojinin Evrilen Rolü”, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Başal da “Dil Eğitiminde Yapay Zekanın Potansiyeli: Önde Gelen GPT Modelleri” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Sempozyumun ilk gün oturumlarını ASBÜ YouTube kanalından izleyebilirsiniz. Sempozyum 29 Nisan 2023 Cumartesi günü ASBÜ Sümerbank binasındaki oturumlarla devam etti.

Sempozyumun ikinci günü, Abdülvahit ÇAKIR'ın oturum başkanlığını yaptığı bir panel ile başladı. Panelde Prof. Dr. İsmail ÇAKIR, Prof. Dr. Ersel AYDINLI, Sophia Ellen MCGRATH ve Öğr. Gör. Ryoko ASANO "Türkiye’de ve Dünyada Yabancıların Türkçe Öğrenim Süreçleri" başlığı altında konuşmalarını yaptılar. Sonrasında Prof. Dr. Arif SARIÇOBAN'ın "Dil Eğitiminde Sınıf Yönetiminin Dili" başlıklı konuşması gerçekleşti. Sempozyumda ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Reza VAHDANİ'nin "Standard-Setting for Measurement Tools" başlıklı çalıştayı düzenlendi. Gün boyunca katılımcılarımızın bildirilerini sunduğu 13 oturum gerçekleşti. Oturumların 8’i yüz yüze, 5’i uzaktan gerçekleşti.

1234567891112132

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.